fbpx

Kalvhyddor

Kalvhydda med kalvar

Kalvhyddor

RAIS kalvhyddor är byggda med stålbågar på en kraftig basram. Hyddan är klädd med korrugerad plåt och levereras prefabricerade för självmontage. Hyddan kan flyttas med hjälp av en vanlig frontlastare.

Inuti kalvhyddan sitter skyddande formplyfa-skivor med en höjd på 1,20 m och en justerbar front med grind 1×1 m samt fyra galvaniserade rör på 4 m. Hyddan har ett överhäng på 0,75 m, som tillsammans med hyddans konstruktion skyddar kalvarna mot regn.

(ovan nämnda mått samt inredning gäller för den större kalvhyddan)

Den mindre kalvhyddan har sidor av plastplankor istället för korrugerad plåt.

Tänk på att kalvhyddan måste stormsäkras

Mått på våra kalvhyddor

Vi erbjuder två storlekar på våra hyddor. Den mindre hyddan mäter 4,1 m x 2,8 m och den större mäter 6 m (+0,75 m för överhäng) x 5 m.

Vad är en kalvhydda?

En kalvhydda används för att ge skydd och komfort åt kalvar.

Inom lantbruket används kalvhyddor för att ge kalvar en trygg och isolerad miljö där de kan vila och växa. Dessa hyddor är tillverkade av slitstarka material som tål olika väderförhållanden och kan enkelt rengöras.

En kalvhydda erbjuder skydd mot väder och vind, hyddan ger också en lugn plats där kalvar kan vila och undvika onödig stress.

Genom att ge kalvar en trygg miljö med hjälp av kalvhyddor kan lantbrukare se till att deras djur hålls friska och välmående vilket kan påverka deras tillväxt och produktivitet på sikt.

Kalvhydda framsida
utfodringskärl till kalvhyddor

Var ska man placera en kalvhydda?

När det gäller placeringen av en hydda är det viktigt att tänka på vissa saker för att säkerställa att kalven trivs och är skyddad.

För det första bör du välja en plats som i möjligaste mån är skyddad från vind och nederbörd. Det kan vara en bra idé att placera kalvhyddan nära en byggnad eller liknande.

Underlaget är också viktigt att tänka på. Se till att kalvhyddan placeras på en jämn och stabil yta för att undvika skador på kalvens klövar och för att undvika att kalven halkar.

Se till att kalvhyddan är placerad på ett säkert avstånd från andra djur, speciellt vuxna kor, för att undvika att kalven blir skrämd.

Varför är kalvhyddor viktiga för kalvar?

Kalvhyddor är viktiga för kalvar eftersom de erbjuder en trygg och skyddad miljö för kalvarnas tillväxt och utveckling. Genom att ge en avskild plats för kalvarna kan de undvika stress och smittspridning från vuxna djur.

En kalvhydda fungerar som en isolerad miljö, hyddan skyddar kalvarna från väder och vind, vilket minskar risken för sjukdomar och hälsoproblem.

Förutom att erbjuda fysiskt skydd spelar kalvhyddor också en viktig roll för kalvarnas sociala utveckling. Detta främjar deras välbefinnande och ger dem en bra grund för att fungera i grupp i framtiden.

Kalvhydda bakifrån
Kalvhydda från sidan

Hur mycket yta behöver en kalv?

Om du har ett lösdriftsstall för amkor eller dikor ska det finnas särskilda utrymmen för kalvar upp till 3 månaders ålder, så kallad kalvgömma. Gömman ska vara minst 0,9 kvadratmeter per kalv.

Källa: Jordbruksverket

På Jordbruksverkets hemsida kan du läsa mer om mått på hyddor och boxar för kalvar.

Det är viktigt att ge kalvar tillräckligt med utrymme för att undvika trängsel och främja deras välbefinnande.